Uitstel Galileo

dinsdag 08 mei 2007 (20:19) in automotive, carthografie, fitness, GPS, Nieuws, outdoor | no responses

(Novum/AP) – Het satellietnavigatieproject Galileo, de Europese versie van het Amerikaanse Global Positioning System (GPS), verkeert in diepe crisis. Dat heeft de Duitse minister van vervoer Wolfgang Tiefensee maandag namens de Europese Unie meegedeeld. Er zou veel meer geld nodig zijn dan aanvankelijk werd gedacht om het miljardenproject weer op de rails te krijgen.Een consortium van acht bedrijven uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië en Italië, dat belast is met de aanleg en het beheer van het satellietnetwerk heeft tot 10 mei de tijd gekregen om zijn zaken op orde te krijgen. Als dat niet lukt zal hen de controle over het project ontnomen worden. Tiefensee zei maandag weinig hoop te hebben dat het consortium het voor donderdag eens zal kunnen worden over de verdeling van de werkzaamheden. Spanje zou daarbij een groter aandeel voor zijn rekening willen nemen. Op 16 mei presenteert de Europese Commissie een nieuw plan van aanpak voor het project.

Galileo, waarmee een bedrag van 3,4 miljard euro is gemoeid en dat in totaal rond de dertig satellieten gaat inzetten, moet vanaf 2011 het Amerikaanse GPS, dat uit 24 satellieten bestaat, overtreffen en volgens planning in 2011 operationeel zijn. Tot dusver is slechts één Europese Galileo-satelliet gelanceerd, in november 2005.

Tiefensee zei dat Duitsland een voorstander is van een grotere bijdrage van de publieke sector in het project, dat 150 duizend banen op moet leveren. Volgens het oorspronkelijke plan zou de belastingbetaler opdraaien voor een derde van de kosten, maar dat is niet toereikend gebleken. ‘We hopen een andere vorm van financiering te vinden, waarbij de kosten gedragen worden door een partnerschap van publieke en private spelers’, zei Tiefensee.

De datum waarop het systeem in werking treedt is in het verleden al een keer naar achter geschoven, van 2008 naar 2011, omdat EU-partners het niet eens werden over de financiering. De Duitse minister zei maandag dat het huidige oponthoud waarschijnlijk voor nog een jaar uitstel zal zorgen.

Bron: Elsivier

De kans dat u nog met een gps werkt die u nu aanschaft is dus niet erg groot. Het toestel zal waarschijnlijk nog wel werken maar u wilt al eerder een nieuwere en mooiere gps hebben.

Geen berichten mogelijk.