Verschillen

Waar zitten de verschillen:

Het grote verschil zit hem in de kaarten.

Basiskaart

Standaard geladen in een GPS met kaart. Het detail is erg grof, alleen de A-wegen, spoor-, waterwegen en doorgaande N-wegen staan er op.

Navigatie is mogelijk als GPS dit ondersteund. (plaats tot plaats navigatie, geen afslag informatie).

Detailkaart

Met de detailkaart ziet u ook wegen, rivieren en markante punten op het scherm.

Navigatie is mogelijk als de GPS dit ondersteund. (deur tot deur navigatie, ingeladen detailkaart blokken.)

Topokaart kleur

Met de topokaart ziet u vooral de bospaden en fietspaden. Stedelijke informatie (straatnaam, huisnummer) is vaak minder of niet aanwezig.
Navigatie is vaak wel mogelijk. (deur tot deur navigatie, ingeladen detailkaart blokken.)

Topokaart zwart/wit

Het verschil met de kleuren variant is dat er met 4 grijstinten zo’n 8 lijntypes worden weergegeven. Dit maakt het niet duidelijker, en zou ik u ook afraden.
Met de topokaart ziet u vooral de bospaden en fietspaden. Stedelijke informatie (straatnaam, huisnummer) is vaak minder of niet aanwezig.

Navigatie is niet mogelijk. (Allen direkte, hemelsbreed, routes zijn mogelijk.)

 

 

 

Daarnaast is het raadzaam te kijken naar de accessoires die er bij zitten, soms lijkt een gps goedkoop, maar als u er nog een kabel en/of
kaarten bij komen loopt de prijs vaak snel op.

Zo worden er vaak Benelux-pakketten aangeboden met detaillkaart van de Benelux, extra detail kaarten kosten vaak € 100,- per land.

Kompas en hoogtemeter

Kompas

Daarnaast is er verschil in kompas aanduiding. Als er een “elektronisch” kompas in uw GPS zit dan kan deze uw richting aangeven als uw stilstaat. Bij een GPS zonder kompas zal de richting pas worden weergegeven als u beweegt. (Alleen uw GPS draaien heeft dan geen zin) Met het elektronische kompas kunt u net als met een normaal kompas een
richting schieten. Een elektronisch kompas zorgt wel voor een hoger stroomverbruik.

Hoogtemeter

De hoogtemeting kan op twee manieren gebeuren: een barometrische hoogtemeter en een berekende.

Een barometrische hoogtemeter met de luchtdruk en rekent deze om naar een hoogte. Voordeel is dat u ook de barometer in de gaten kunt houden i.v.m. eventuele weersveranderingen. Nadeel is dat u de barometer regelmatig moet ijken om hem nauwkeurig te houden.
De andere manier van berekening werkt alleen als de GPS 3D ontvangst weergave 3D navigatie heeft. Hij rekent dan uw hoogte uit ten opzichte van de sateliethoogte. Nadeel: geen/ slecht ontvangst is geen hoogte.