Garmin smart traffic

De voordelen van Garmin Smart Traffic

Garmin Smart Traffic biedt u:

  • Betere verkeersinformatie op meer wegen: weet waar het vast staat, ook op de belangrijkste lokale wegen.
  • Informatie over ongevallen en incidenten van de VID: meer informatie over de reden waarom u vertraging oploopt.
  • Uitgebreide informatie over wegwerkzaamheden: wees op de hoogte van de wegwerkzaamheden op rijkswegen van Rijkswaterstaat (“Van A naar Beter”) en op andere belangrijke lokale wegen.
  • Meldingen van mobiele flitscontroles: ontvang een waarschuwing in de nabijheid van mobiele flitscontroles

Het beste uit alle werelden van verkeersinformatie

De verbeterde verkeersinformatie van Garmin Smart Traffic wordt samengesteld uit diverse bronnen. Zo werkt Garmin nauw samen met de VerkeersInformatieDienst (VID), die zorgt voor meldingen van incidenten en ongevallen. Zij meten bovendien de drukte op wegen met Bluetooth meetsystemen. Via speciale meetapparatuur voor de ontvangst van unieke Bluetooth-codes wordt exact berekend hoe lang een voertuig over een bepaald traject doet. Tevens wordt via de VID informatie over wegwerkzaamheden op rijkswegen en op de belangrijkste lokale wegen doorgegeven. U ziet dus direct of u vertraging op uw route kunt verwachten door wegwerkzaamheden en of het nodig is om een alternatieve route te kiezen. Zo komt u met Garmin Smart Traffic beter van A naar B!

Deze informatie wordt verder nog verrijkt met Floating Car Data. In de gehele Benelux worden zo’n 100.000 voertuigen anoniem gevolgd via GPS signalen om te bekijken hoe de verkeersdoorstroming op een bepaald gebied verloopt. Dit zijn met name taxi’s, transportbusjes en vrachtwagens, die zich ook op lokale wegen bevinden. Garmin Smart Traffic geeft u hiermee een beter beeld van de verkeersdrukte op de wegen. Tenslotte worden de locaties mobiele flitsers gemeld, die door weggebruikers worden doorgegeven.

Al deze informatie wordt gecombineerd in één RDS/TMC-signaal en wordt doorgegeven aan de Garmin navigatiesystemen, die compatibel zijn met premium verkeersinformatie. Samengevat bevat Garmin Smart Traffic dus meer wegen, wegwerkzaamheden en informatie over mobiele flitsers dan standaard verkeersinformatie via TMC.

Betere dekking van de verkeersinformatie op meer wegen

Iedereen kent wel de volgende situatie: er staat file op een snelweg en uw navigatiesysteem berekent voor u een alternatieve route via lokale wegen. Eenmaal aangekomen bij deze omleidingsroute wordt duidelijk dat het verkeer hier ook vast staat. De vraag is dan ook of u nu sneller op de plaats van bestemming aankomt, dan wanneer u achteraan de file was aangesloten.

Probleem van standaard verkeersinformatie is dat de drukte op andere wegen dan hoofdwegen niet wordt meegenomen in de routeberekening. In Garmin Smart Traffic is een groter aantal wegen opgenomen in de verkeersinformatie. Niet alleen de hoofdwegen, maar ook de belangrijke lokale wegen worden meegenomen in het verkeersbeeld dat uw nüvi met Smart Traffic voor u weergeeft. Is het op de lokale wegen ook druk, dan zal uw nüvi met Smart Traffic u wellicht toch adviseren om de snelweg te blijven volgen.

Momenteel (24-06-2010) zijn er nog wat problemen met de ontvangst van het signaal. Garmin inventariseerd momenteel de problemen.
Bij de

  • nüvi 1340 Smart Traffic
  • nüvi 1340 Smart Traffic met lifetime update

Zit standaard smart traffic bijgeleverd. Het kan zijn dat u met de Webupdater nog firmware moet bijwerken.
Heeft u een nuvi 1490 of 3760 dan kan u met de webupdater nieuwe firmware inladen en kan je ook smart traffic ontvangen.
Je krijgt dan ook mobile flitsers in het scherm.

De ontvangst kan hier en daar wat tegen vallen, dit ligt niet aan de tmc ontvanger maar aan de uitzendkracht van Q-music die de tmc verspreid.

Als u een nuvi 765/ 775 heeft kunt u voor 35 euro ook een smart traffic code kopen. U krijgt dan geen mobile flitsers wel de files op N wegen.
Voor alle systemen geldt dat je de tmc ontvanger op Be-Mobile ($) moet zetten.
Meer vragen vind u op www.garmin.nl , de antwoorden ook.
Hieronder nog wat afbeeldingen.

   

[edit 10-09-2010]:

De ervaringen zijn wisselend met garmin smart traffic. Het ontvangst in het midden van het land is redelijk goed. In het noorden, oosten en zuiden lijkt nog niet goed te werken.
Garmin is wel druk in overleg met de betrokken instanties. Q-music heeft aangegeven in oktober een extra zender te gaan gebruiken om het ontvangst beter te maken.

Met de nieuwe informatie heb ik een kaart gemaakt met de dekking. (de kaart is een benadering en geeft geen garantie op ontvangst)

smart traffic verbeterd

[edit 12-03-2011]:
De VID (verkeers informatie dienst) zend nu ook uit via radio 2 en 3, daardoor is een goed landelijk net onstaan. Er zal nu op de meeste plekken gebruik gemaakt kunnen worden van de Smart Traffic verkeersinformatie.